20 juni 2019

Voor het Erfgoedcafé op 20 juni waren we te gast in de bibliotheek in de Nieuwstraat. Bezoekers waren getuige van een leuke moment: het ondertekenen van een convenant waarin de samenwerking tussen BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken vastgelegd werd.

BpusC-directeur Wim van Noort vertelde over de plannen voor de entree van de bibliotheek die opgeknapt gaat worden. In de nieuwe entree wil BplusC verhalen van Leidenaren gaan vertellen door middel van tegeltjes, die ook regelmatig wisselen. Hij bood het eerste tegeltje aan aan Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Ariela vertelde vervolgens over hun samenwerking bij evenementen. Erfgoed Leiden wil meer mensen bereiken en BplusC heeft de ruimte. Het Erfgoedcafé was daar al een mooi voorbeeld van.

Na het ondertekenen van het convenant gaf bouwhistoricus Edwin Orsel een presentatie over de geschiedenis van het bijzondere complex van Heerenlogement (waar vroeger belangrijke gasten van de stad logeerden) tot de huidige bibliotheek. Volgens krantenkoppen begin jaren 80 de ‘mooiste’ en ‘fraaiste’ bibliotheek van Nederland. Veel van wat Edwin vertelde, werd later ook zichtbaar tijdens de rondleidingen door hem en collega Susan Suèr.

Jill Hungenaert vertelde over verschillende crowdsourcingprojecten van Erfgoed Leiden en deed daarbij een beroep op het publiek om mee te helpen:

  • Lens op Leiden; foto’s uit het archief op een locatie plaatsen
  • Historisch Leiden in kaart: bronnen aan elkaar koppelen voor compleet beeld van pand en personen koppelen aan perceel
  • Mapwarper: met een mooi woord ‘georefereren’, een oude kaart op een kaart van nu leggen

Het publiek kon deze projecten ook zelf bekijken en uitproberen op de computers in de bibliotheek.