10 december 2015

20151210_171347Het laatste Erfgoedcafé startte in de Faculty Club in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Na een welkomstdrankje vertrok het hele gezelschap richting het Groot Auditorium, waar hoogleraar universiteitsgeschiedenis Willem Otterspeer een presentatie gaf over het ontstaan van de Universiteit en met name waarom de Leidse universiteit in korte tijd succesvol en een zeer toonaangevend instituut werd in heel Europa.

20151210_174721Otterspeer had nog uren kunnen vertellen – en het publiek had vast met plezier nog willen blijven luisteren – maar de gidsen van het Gilde Leiden stonden alweer klaar om rondleidingen te geven. Voor het zover was echter, had het Erfgoedcafé nog een bijzondere gast: Lesage Munyemana. Lesage kwam vier jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Met behulp van het UAF, een organisatie die hoger opgeleide vluchtelingen helpt bij hun studie en het vinden van een passende baan, studeert hij nu biologie. Als dank voor de gastvrijheid van de Universiteit besloot het Erfgoedcafé een inzameling te houden voor het UAF, die zomaar € 350,- opleverde! Meer over het UAF: www.uaf.nl.

De rondleidingen van Het Gilde leiden door ruimtes waar je gewoonlijk niet zo snel binnen komt, zoals het Groot en Klein Auditorium, de Senaatskamer, de Togakamer en zelfs de zolder van het karakteristieke geb20151210_181822ouw aan het Rapenburg. In het Zweetkamertje werd druk gezocht naar handtekeningen van bekenden en van (inter)nationale kopstukken zoals koning Willem-Alexander en Nelson Mandela. Over deze laatste handtekening had de gids een mooi verhaal. Mandela ontving in 1999 een eredoctoraat van de universiteit. De plechtigheid vond plaats in de Pieterskerk. Mandela was inmiddels al 80 en een wandeling naar het Zweetkamertje in het Academiegebouw was te ver voor hem. Daarom werd een steen uit de muur van het Zweetkamertje losgemaakt, waar Mandela in de Pieterskerk zijn handtekening op zette. Daarna werd de steen weer teruggeplaatst en met een plaatje plexiglas wordt deze bijzondere handtekening beschermd.