Programma

Houtzaagmolen d’Heesterboom is één van de meest gave achtkante houtzaagmolens die nog bewaard zijn gebleven in Nederland. De molen werd in 1804 gebouwd. In 1856 startte de familie Noordman het bedrijf in hout- en bouwproducten door d’Heesterboom over te nemen.

Tot 1920 werd hiermee op windkracht gezaagd, in dat jaar werd de molen voorzien van elektrische aandrijving. Met de motor bleef de molen nog tot 1953 bomen zagen, totdat een breuk van de krukas het hele binnenwerk stil legde. Herstel bleek niet meer lonend, maar gelukkig werd wel de noodzaak van het behoud van een toen al zeer zeldzaam geworden houtzaagmolen ingezien, vooral omdat het complete binnenwerk en alle originele gereedschappen nog aanwezig waren. Met subsidies werd de molen in 1962 hersteld en onderhouden. Door inzet van de familie Noordman en een enthousiaste groep vrijwillige molenaars bleef de molen regelmatig in bedrijf en werd er op de aloude manier weer op de wind hout gezaagd. Na 137 jaar in eigendom te zijn geweest van vijf generaties Noordman, werd de molen in januari 1993 overgedragen aan de Stichting Houtzaagmolen de Heesterboom. (Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken)
Kom op 3 mei een kijkje nemen in d’Heesterboom en hoor het verhaal over deze bijzondere houtzaagmolen.

Programma
16.30 uur: inloop
17.00 uur: welkomstwoord
17.05 uur: presentatie door Joep Noordman
17.25 uur: zeepkist
17.35 uur: rondleidingen molen
17.35 uur: napraten met een drankje
19.00 uur: einde

Vrijwillige bijdrage
De toegang tot het Erfgoedcafé is – zoals u van ons gewend bent – gratis. Iedere bezoeker ontvangt twee consumptiebonnen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Om het Erfgoedcafé op deze laagdrempelige manier te kunnen blijven organiseren, vragen we u als bezoeker na afloop om een vrijwillige bijdrage.

Aanmelden
Het Erfgoedcafé vindt plaats bij Houthandel Noordman, Haagweg 89 in Leiden. Iedere bezoeker ontvangt twee consumptiebonnen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht via het AANMELDFORMULIER.

 

Advertenties