Programma

Van Heerenlogement tot Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur

Op donderdag 20 juni zijn we te gast in BplusC Bibliotheek Nieuwstraat. Tijdens dit Erfgoedcafé hoort u meer over de geschiedenis van het Heerenlogement en de huidige functie als bibliotheek. En u krijgt een kijkje achter de schermen. Daarnaast vieren we de samenwerking tussen BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken met, onder andere, de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met de collectie van Erfgoed Leiden.

Programma
16.00 uur: inloop (let op: we starten een half uur eerder dan gebruikelijk!)
16.30 uur: welkomstwoord
16.35 uur: tekenen convenant Erfgoed Leiden en Omstreken en BplusC. Directeuren Ariela Netiv en Willem van Moort lichten de samenwerking toe. Daarnaast zal Van Moort ook iets vertellen over de huidige functies van en de toekomstplannen voor Nieuwstraat 4.
16.45 uur: lezing over het Heerenlogement door Edwin Orsel, bouwhistoricus van Erfgoed Leiden.
17.05 uur: toelichting crowdsourcingsproject Erfgoed Leiden
17.20 uur: zeepkist
17.30 uur: rondleiding in kleine groepjes of zelf aan de slag
17.55 uur: napraten met een drankje
18.30 uur: einde

Van Heerenlogement tot bibliotheek
Het in 1658 gebouwde Heerenlogement was een herberg voor belangrijke gasten van de stad. Het huidige complex bestaat, evenals het oude, uit drie hoge vleugels en één lage vleugel aan een binnenplaats. In de loop der tijd heeft het complex diverse functies gehad. In de 19e eeuw werd de gelagkamer als rederijkerskamer gebruikt en bezocht door schrijvers en dichters als: N. Beets, F. Haverschmidt, J. Kneppelhout, en W.B. Bilderdijk.

In 1889 vond er een ingrijpende verbouwing plaats, waaronder de bouw van een theaterzaaltje op de binnenplaats. Na de stadshuisbrand in 1929 werden in het gevestigde hotel onder andere raadsvergaderingen gehouden. In de oorlogsjaren 1940-1945 waren er Duitse soldaten ingekwartierd. Door het marginale gebruik daarna en het uitblijven van onderhoud werd het complex in 1970 vanwege bouwvalligheid gesloten. Na restauratie heropende het complex als bibliotheek in 1981.

Crowdsourcing
Erfgoed Leiden en Omstreken heeft enorm veel foto’s, kaarten en archiefstukken in de collectie, die allemaal aan locaties te koppelen zijn. Met Lens op Leiden, MapWarper en ‘Historisch Leiden in Kaart’ kan iedereen die dat leuk vindt hieraan meehelpen. Vanmiddag krijgt u uitleg en kunt u meteen aan de slag.

Vrijwillige bijdrage
De toegang tot het Erfgoedcafé is – zoals u van ons gewend bent – gratis. Iedere bezoeker ontvangt twee consumptiebonnen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Om het Erfgoedcafé op deze laagdrempelige manier te kunnen blijven organiseren, vragen we u als bezoeker na afloop om een vrijwillige bijdrage.

Aanmelden
Het Erfgoedcafé vindt plaats op donderdag 20 juni, vanaf 16.00 uur (let op: dit is een half uur eerder dan u gewend bent) in BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 4 in Leiden.De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht via het aanmeldformulier.

Bent u verhinderd?
Wanneer u zich aanmeldt, rekenen we op u. We merken dat het regelmatig voorkomt dat bezoekers zich aanmelden, maar toch niet komen. Daardoor moeten we op sommige locaties mensen teleurstellen omdat het Erfgoedcafé volgeboekt is, terwijl er uiteindelijk plekken over blijven. Dus kunt u bij nader inzien toch niet aanwezig zijn, meldt u zich dan af via het contactformulier. Dan kunnen we weer anderen blij maken met uw plek.