Programma

Het volgende Erfgoedcafé is op 12 oktober in Buurthuis Matilo.

Programma
(meer informatie over de programma-onderdelen onderaan deze pagina)
16.30 uur: inloop
17.00 uur: welkomstwoord
17.05 uur: introductie op TimeTravel-app door Olav Reijers, The Missing Link Erfgoedadvies
17.10 uur: lancering TimeTravel Leiden Matilo door wethouder Robert Strijk
17.25 uur: presentatie Julia Chorus ‘Matilo rond 120 na Chr’
17.40 uur: zeepkist
17.50 uur: bezichtiging Park Matilo en uitproberen TimeTravel-app
18.10 uur: napraten met een drankje
19.00 uur: einde

Vrijwillige bijdrage
De toegang tot het Erfgoedcafé is – zoals u van ons gewend bent – gratis. Iedere bezoeker ontvangt twee consumptiebonnen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Om het Erfgoedcafé op deze laagdrempelige manier te kunnen blijven organiseren, vragen we u als bezoeker na afloop om een vrijwillige bijdrage.

Aanmelden
Het volgende Erfgoedcafé vindt plaats op 12 oktober in Buurthuis Matilo, Zaanstraat 126 in Leiden. Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht via het AANMELDFORMULIER.

Terug in de tijd met TimeTravel Leiden Matilo – Olav Reijers
Castellum MatiloTimeTravel Leiden Matilo laat u het Romeinse fort beleven dat in de 2e eeuw in de huidige wijk Roomburg lag. Met een tablet of smartphone kan een bezoeker rondkijken in de Romeinse tijd via vier 360°-panorama’s alsof u er zelf middenin staat. Door klikpunten krijgt de gebruiker meer informatie over het fort, zijn bewoners en de omgeving. De app is ook met een VR-bril (virtual reality) te bekijken.

TimeTravel Leiden Matilo is deel van de reeks TimeTravel-apps van Romeinse forten langs de Romeinse rijksgrens (Limes). Andere locaties zijn Den Haag Ockenburgh, Katwijk Brittenburg, Valkenburg, Zwammerdam en Bodegraven. Tezamen geven zij een goed beeld van het leven in de Romeinse tijd in Zuid-Holland.

TimeTravel Leiden Matilo is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Zuid-Holland en gemeente Leiden. Leden en geïnteresseerden vanuit de Stichting Mooi Matilo hebben de bouw van de app begeleid. De app is geproduceerd door The Missing Link erfgoedadvies, deLight Interactive Solutions en Xinas Animation.

Matilo in het jaar 120 – Julia Chorus 
Archeoloog Julia Chorus doet onderzoek (proefschrift) naar Romeinse forten aan de Rijn en de vertaling daarvan in 3D-reconstructies voor breed publiek. Zij hoopt met een Romeinse vicus-onderzoekstent na Alphen aan den Rijn en Zwammerdam ook in Leiden en Park Matilo neer te strijken om zo oude opgravingen van de vicus (kampdorp) samen met publiek te onderzoeken en vervolgens te publiceren. Tijdens het Erfgoedcafé geeft Julia een korte presentatie ‘Op 12 oktober in het jaar 120 in Matilo’ over de opgravingen, ligging, bezetting, maar ook de bouw van de app.

Op de zeepkist
1. Archeoloog Tom Hazenberg over het LIMES-programma in relatie tot de Wereld Erfgoed Nominatie.
2. Claudia Thunnissen over de Romeinse Soldatenbarak en haar plannen voor de herbouw binnen het Castellum Matilo (zie ook hieronder).
3. Ellis Grootveld van Plant-Aardig over de door haar ontwikkelde Romeinse en Middeleeuwse tuin rondom Matilo, haar boek, en haar roep om vrijwilligers.

Romeinse soldatenbarak
In augustus werd een tijdelijke Romeinse soldatenbarak in Park Matilo gebouwd. In het park wordt het Romeinse castellum Matilo verbeeld door een omwalling en entreetorens. Deze zijn aangebracht ter hoogte van de werkelijke muren en entrees van het fort, waarvan de resten als archeologisch rijksmonument onder de grond wordt bewaard.

De ruimte binnen het verbeelde castellum is leeg. Het is moeilijk voor te stellen hoe de Romeinse soldaten er leefden.  Een belangrijk element in elk fort vormden de soldatenbarakken. Hier woonden ze, kookten ze, sliepen ze, hielden ze hun wapenrusting bij, maakten ze ruzie en speelden ze spelletjes.

Met het project Soldaten Camping Matilo werd de Romeinse soldatenbarak tijdelijk zichtbaar gemaakt. De barak werd door vrijwilligers en professionals als houten skelet opgebouwd. Kunsthistoricus Claudia Thunnissen, sinds een aantal jaar betrokken bij ontwikkelingen rond de Romeinse limes en Matilo, nam het initiatief voor dit project en ontving hiervoor subsidie van de provincie. Die vindt het belangrijk dat archeologie het publiek bereikt. In Matilo ligt het erfgoed onder de grond, goed beschermd, maar hoe maak je de geschiedenis beleefbaar? hoe trek je bezoekers naar het castellum? Thunnissen hoopt in de toekomst een permanente barak te kunnen bouwen, die onder andere als bezoekerscentrum voor het park kan dienen en waar evenementen en activiteiten kunnen plaatsvinden.

Bekijk de video hieronder van het project Soldaten Camping Matilo 2017:

Advertenties