Programma

Update: het Erfgoedcafé op 11 oktober is volgeboekt, u kunt zich helaas niet meer aanmelden. Alleen bezoekers die zich hebben aangemeld, hebben toegang. 

Ooit was De Meelfabriek een van de grootste in zijn soort, maar sinds de sluiting van de fabriek in 1988 is de bestemming ervan lange tijd onzeker geweest. Inmiddels is door Van der Wiel Bouw gestart met de herontwikkeling van dit monumentale complex. Het plan omvat onder andere woningen, winkels, kantoren en een hotel.

Behalve het Directiekantoor en het Poortgebouw zijn de overige gebouwen op het Meelfabriekterrein momenteel zeer beperkt toegankelijk i.v.m. de bouwwerkzaamheden. Op 11 oktober biedt het Erfgoedcafé de kans om toch een kijkje achter de schermen te nemen – of moeten we zeggen ‘onder de schermen’. Bezoekers worden gastvrij ontvangen door De Meelfabriek in het voormalige Directiekantoor. In het kader van de Nationale Archeologie Dagen staan de bodemvondsten op het Meelfabriekterrein centraal in het programma.

Programma
16.30 uur: inloop
17.00 uur: welkomstwoord
17.10 uur: inleiding over de plannen van De Meelfabriek door Ed Zwart, Van der Wiel Bouw
17.20 uur: toelichting archeologische vondsten bij nieuwbouw door Sander Hakvoort, RAAP (zie de toelichting hieronder)
17.40 uur: zeepkist
17.50 uur: napraten met een drankje
Tijdens de borrel kunt u de maquette bezichtigen met uitzicht op het parkeergat waar de bodemvondsten zijn gedaan.
19.00 uur: einde

Vrijwillige bijdrage
De toegang tot het Erfgoedcafé is – zoals u van ons gewend bent – gratis. Iedere bezoeker ontvangt twee consumptiebonnen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Om het Erfgoedcafé op deze laagdrempelige manier te kunnen blijven organiseren, vragen we u als bezoeker na afloop om een vrijwillige bijdrage.

Aanmelden
Het Erfgoedcafé op 11 oktober is volgeboekt, u kunt zich helaas niet meer aanmelden.

Archeologisch onderzoek RAAP
Sander Hakvoort van RAAP, advies- en onderzoeksbureau voor archeologische monumentenzorg en cultuurhistorie is projectleider in het archeologisch onderzoek bij De Meelfabriek. Afgelopen zomer is gedurende 6 weken het binnenterrein van De Meelfabriek archeologisch onderzocht door middel van een opgraving. Belangrijkste aandachtspunt was enerzijds de 17e-eeuwse uitbreiding van de stad Leiden, waarbij bekend was dat diverse ambachten zich in deze 17e-eeuwse uitbreidingswijk vestigden. Anderzijds was bekend dat in de 19e eeuw nogmaals een stadsvernieuwing heeft plaatsgevonden, met de inrichting van de Looijersstraat, een inmiddels verdwenen straat dwars op de Oosterkerkstraat. Bij het onderzoek zijn inderdaad resten van de ambachtswijk teruggevonden, met name de leerlooierijen hebben hun resten nagelaten. De presentatie zal een eerste indruk zijn van de opgravingsresultaten van deze zomer. De vele funderingsresten en waterputten hebben een vrij compleet beeld gegeven van de inrichting van de ruimte binnen het Meelfabriekterrein. Ook de vondsten, die teruggaan tot in de 15e eeuw, geven een mooi beeld van het gebruik en verleden van de plek zélf.

Advertenties